Haber

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Son Seçimi mi?

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 2014 ve 2018 yıllarının ardından 2023 yılında Cumhurbaşkanı seçilmeyi başardı.

Hem Türk kamuoyunda hem de dış basında ‘Erdoğan’ın en ıstıraplı sınavı’ olarak anılan 2023 Seçimlerinde, Erdoğan ilk turda %49,5, ikinci turda ise %52 oy aldı.

Erdoğan’ın aday olarak katıldığı üç Cumhurbaşkanlığı seçiminde de farklı adaylar ve Türkiye’nin farklı dinamiği vardı.

Bu yazımızda sizler için 2014, 2018 ve 2023 Cumhurbaşkanlığı seçimlerini birbiriyle karşılaştırdık.

11. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün görev süresinin sona ermesinin ardından yeni Cumhurbaşkanı’nın kim olacağı tartışmaları başladı.

Anayasa Değişikliği’nin ardından 2014’ün ilk aylarından itibaren TBMM’nin değil halk tarafından seçilecek Cumhurbaşkanı adaylığı tartışmaları ortaya çıktı. AK Parti’nin doğal adayı Başbakan Recep Tayyip Erdoğan oldu.

Erdoğan’ın adaylığının açıklanmasının ardından gözler muhalefete çevrildi.

CHP ile MHP arasındaki ittifak görüşmelerinde anlaşma sağlandı. Çatı Adayı olarak lanse edilen adayın iki partinin ortak adayı olarak yarışacağı belirtildi.

Uzun bir süre hangi ismin aday olacağı merak edildi. Sonunda İslam toplumlarının yakından tanıdığı Ekmeleddin İhsanoğlu’nun seçilmesine karar verildi. İhsanoğlu, başta CHP tabanı olmak üzere muhalefet kitleleri tarafından hoş karşılanmadı. Ancak CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, ‘Yeni CHP’ stratejisi kapsamında kendini dindar kitlelere açmak için bu isimde ısrar etti. Hatta Kılıçdaroğlu’nun o günlerde ‘gidip oy vereceksiniz’ sözleri çok ses getirmişti.

Üçüncüsü, BDP/HDP de Selahattin Demirtaş’ı cumhurbaşkanı adayı olarak gösterdi.

10 Ağustos 2014’te yapılan seçimler sonucunda Recep Tayyip Erdoğan ilk turda seçimi kazandı.

Oyların yaklaşık yüzde 52’sini alan Ekmeleddin İhsanoğlu’nu yüzde 38 oyla izledi. Selahattin Demirtaş ise ilk önemli sınavında yüzde 10’a yakın oy alarak başarılı bir performans sergiledi.

Bu seçimlerin ardından Erdoğan’ın cumhurbaşkanlığı yılları başladı.

Erdoğan’ın ilk cumhurbaşkanlığı döneminin üçüncü yılında referandum yapıldı ve başkanlık sistemine geçildi.

2018 yılında sandıklar yeniden kuruldu. Yeni sisteme göre partiler, seçilecek Cumhurbaşkanı için ittifak görüşmelerine başladı. CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, 2014 yılında uyguladığı ‘ortak aday’ formülünü bu kez Abdullah Gül’ü aday göstererek uygulamak istedi. Ancak Meral, Akşener’in direnişiyle karşılaştı. Ortak aday formülü uygulanamayınca herkes kendi adayını gösterme kararı aldı. CHP, Erdoğan’a karşı Muharrem İnce, İYİ Parti Meral Akşener, HDP Selahattin Demirtaş, Saadet Partisi Temel Karamollaoğlu ve Vatan Partisi Doğu Perinçek’i aday gösterdi.

Seçimler 24 Haziran 2018’de yapıldı.

Sandıklar açıldığında sonuç muhalefet için bir kez daha hüsran oldu. Muhalefete umut veren Muharrem İnce’nin coşkulu mitingleri de fayda etmedi.

AK Parti ve MHP’nin adayı Recep Tayyip Erdoğan yeni sistemde bu kez yüzde 52,5 oyla seçilmeyi başardı.

Erdoğan’ı yüzde 30 ile Muharrem İnce izledi. Beklentilerin oldukça altında kalan İnce, seçim gecesi açıklama yapmayarak asıl hayal kırıklığını yarattı. Kampanya sürecinde geri almayı başardığı rüzgarı o geceki tavrıyla yok etti. İnce daha sonra CHP genel merkezinin kendisine yanlış bilgi verdiğini savundu, bu nedenle açıklama yapmadı. Sosyal medyada farklı argümanlar dile getirildi.

Sonuç olarak Recep Tayyip Erdoğan, cumhurbaşkanı adayı olarak katıldığı ikinci seçimi birinci tipte kazandı.

Türkiye 2023 yılına büyük bir felaketle başladı. 6 Şubat’ta meydana gelen depremler sonucunda 50 binden fazla insan hayatını kaybetti.

Yaşanan büyük yıkımın ardından seçimin ertelenme ihtimali dile getirildi. Ancak Erdoğan, daha önce açıklandığı gibi seçimlerin 14 Mayıs 2023’te yapılacağını duyurdu. Muhalefet bloğunun çoğunluğunu oluşturan Millet İttifakı uzun müzakerelerin ardından Kemal Kılıçdaroğlu’nu aday gösterdi. HDP liderliğindeki Emek ve Özgürlük İttifakı, Kılıçdaroğlu’na destek vereceğini açıkladı. Sinan Oğan ve Muharrem İnce de adaylıklarını açıkladı ve kampanya süreci başladı.

Birçok anket şirketinin Kemal Kılıçdaroğlu’ndan yana olduğu birinci tip seçimlerde Erdoğan, oyların yüzde 49,5’ini almayı başardı. İlk turda seçimi kazanamadı, ancak diğer tüm adaylardan daha fazla oy almayı başardı.

28 Mayıs Pazar günü yapılan ikinci cinsiyet seçimlerinde Erdoğan oyların %52’sini almayı başardı ve liderliği ele geçirdi.

Deprem felaketi, ekonomik yükler ve mülteci sorunundan etkilenen ülkede Erdoğan’ın 2018 seviyesini koruması kendisi için büyük bir başarı olarak değerlendiriliyor. Öte yandan muhalefetin %48 gibi istikrarlı bir sonuca ulaşması Türkiye’deki kutuplaşmanın seviyesini ortaya koyuyor. Sonuç olarak Erdoğan üçüncü kez Cumhurbaşkanı seçilerek 2028 yılına kadar bu görevi sürdürme hakkını elde etti.

Erdoğan’ın siyasi geleceği ile ilgili akıllardaki soru, 2028’de siyaseti bırakacak mı? Yoksa bir süre sonra erken seçim kararı alarak yeniden aday mı olacak? Bir diğer alternatif ise Erdoğan’ın yeni bir anayasa değişikliği için referandum şartlarını zorlamasıdır. Bunun için 360 milletvekilinin oya ihtiyacı var. Mevcut durumda Cumhur İttifakı’nın böyle bir vasfı yok. Ama zaman bize ne gösterecek göreceğiz.

uluborluhaber.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu